ProxyLicense Community

Topluluk üyeleri için bilgi, deneyim ve içerik paylaşım alanı.

JetBackup 5.4 Serisi: 2FA, Deduplication ve Güvenli Restore Süreçleri

JetBackup
09.05.2026 19:42 0 görüntüleme 0 yanıt
#109.05.2026 19:42

Sahadaki Durum

JetBackup 5.4 serisiyle öne çıkan 2FA, restore akışı ve deduplication iyileştirmeleri, yedek sistemlerinin yalnızca veri kopyalama aracı olmadığını gösteriyor. Yedek erişimi de üretim sistemi kadar korunmalıdır.

Bu başlıkta amaç, güvenlik duyurusunu yalnızca haber gibi okumak değil; hosting operasyonunda hangi servislerin, hangi müşterilerin ve hangi bakım adımlarının etkileneceğini netleştirmektir. Kritik CVE dönemlerinde başarılı ekipler önce etki alanını daraltır, sonra yamayı uygular ve en son kullanıcı deneyimini ölçer.

Güncel Bulgular

JetBackup changeloglarında güvenlik, performans ve restore davranışı aynı sürüm notlarında yer alır. Bu notlar yedek operasyonunun müşteri paneliyle ne kadar ilişkili olduğunu gösterir.

2FA desteği, backup yönetim ekranına erişen personel ve müşteri rolleri için önemlidir. Yedeği indirebilen kişi çoğu zaman verinin tamamına ulaşabilir.

Deduplication depolama maliyetini azaltırken integrity check ve restore testi ihtiyacını ortadan kaldırmaz. Az yer kaplayan yedek, geri dönemiyorsa değersizdir.

Uygulama Notları

Backup jobları kategoriye ayrılmalıdır: tam hesap, dosya, database, mail ve incremental yedekler farklı restore davranışı üretir.

Remote destination erişim anahtarları düzenli rotasyona tabi tutulmalıdır. S3 veya SFTP bilgileri panel parolasından daha hassas olabilir.

Restore yetkisi müşteri, destek personeli ve admin için ayrı tanımlanmalıdır. Herkesin tam yedek indirebilmesi veri sızıntısı riskidir.

Denetim Notları

Her kritik güncellemeden önce son başarılı yedek zamanı ve integrity sonucu kontrol edilmelidir.

Rastgele seçilen hesaplarda periyodik restore testi yapılmadan backup sistemi güvenilir kabul edilmemelidir.

Remote storage silme yetkileri, ransomware veya kompromize panel senaryosuna göre sınırlandırılmalıdır.

Yanıt Yaz

Yanıt yazmak için giriş yapıp Community aktivasyonunu tamamlamalısınız.

Giriş Yap