LVE-Stats 2 verisini MySQL üzerinde tutmak, birden fazla sunucuda merkezi raporlama veya daha esnek analiz isteyen ekipler için mantıklıdır. Ancak bu yapılandırma yapılırken DB kullanıcısının yetkisi, dosya izni ve read-only erişim ayrımı planlanmalıdır.
CloudLinux dokümanında MySQL kurulumu, DB oluşturma ve lvestats2 connect_string ayarı birlikte ele alınır. Üretim ortamında bu akış mutlaka yedek ve parola yönetimi standardıyla desteklenmelidir.
- Ana lvestats DB kullanıcısı sadece ilgili veritabanına yazma yetkisiyle sınırlandırılmalıdır.
- Bilgi araçları farklı kullanıcılar tarafından çalıştırılacaksa read-only DB kullanıcısı oluşturmak daha güvenlidir.
- connect_string içinde özel karakterli parola kullanılacaksa URL escape yapılmalıdır.
- db_type=mysql: LVE-Stats 2’nin MySQL backend kullanacağını belirtir.
- connect_string: user:pass@host/database formatında tutulur.
- lve-create-db: Tablo ve indeksleri CloudLinux aracılığıyla oluşturur.
Merkezi DB’ye geçmeden önce mevcut SQLite verisinin büyüklüğünü ve ihtiyaç duyulan rapor aralığını not edin. Yönetim paneli yalnızca son birkaç günü kullanıyorsa, uzun geçmişi ayrı bir analitik sisteme almak daha temiz olabilir.
- DB şifresini herkesin okuyabildiği dosyada bırakmayın.
- Elle tablo oluşturmaya çalışmayın; lve-create-db kullanın.
- Özel karakterli parolalar connect_string içinde hataya neden olabilir.
CloudLinux dokümanında MySQL kurulumu, DB oluşturma ve lvestats2 connect_string ayarı birlikte ele alınır. Üretim ortamında bu akış mutlaka yedek ve parola yönetimi standardıyla desteklenmelidir.
Operasyon Notu
- Ana lvestats DB kullanıcısı sadece ilgili veritabanına yazma yetkisiyle sınırlandırılmalıdır.
- Bilgi araçları farklı kullanıcılar tarafından çalıştırılacaksa read-only DB kullanıcısı oluşturmak daha güvenlidir.
- connect_string içinde özel karakterli parola kullanılacaksa URL escape yapılmalıdır.
Vurgulanacak Ayarlar
- db_type=mysql: LVE-Stats 2’nin MySQL backend kullanacağını belirtir.
- connect_string: user:pass@host/database formatında tutulur.
- lve-create-db: Tablo ve indeksleri CloudLinux aracılığıyla oluşturur.
Komut ve Kontrol
mysql -e "CREATE DATABASE db_lvestats2;"
/usr/sbin/lve-create-db
service lvestats restartSaha Uygulaması
Merkezi DB’ye geçmeden önce mevcut SQLite verisinin büyüklüğünü ve ihtiyaç duyulan rapor aralığını not edin. Yönetim paneli yalnızca son birkaç günü kullanıyorsa, uzun geçmişi ayrı bir analitik sisteme almak daha temiz olabilir.
Riskli Noktalar
- DB şifresini herkesin okuyabildiği dosyada bırakmayın.
- Elle tablo oluşturmaya çalışmayın; lve-create-db kullanın.
- Özel karakterli parolalar connect_string içinde hataya neden olabilir.